2012. január 18., szerda

Tetőcserép

A mediterrán lakóépületek legjellegzetesebb eleme az alacsony hajlásszögű tető és az égetett agyagból készült mediterrán tetőcserép fedés.

Az általunk forgalmazott kerámia tetőcserepek Észak-Olaszország egyik legrégibb hagyományokkal rendelkező és legnagyobb tetőcserép gyárában - Industrie Cotto Possagno S.p.A. - készülnek. A korunk magas technológiai követelményeinek megfelelő, ugyanakkor a régi hagyományokat tiszteletben tartó mediterrán tetőcserepek alapanyaga egy kiváló minőség alumínium-szilikátban gazdag agyag. Évente mintegy 150 millió cserép készül itt, ennek fele az exportpiacokon kerül értékesítésre. A gyártósorokról a legkülönbözőbb típusok kerülnek le, a kúpos és mediterrán tetőcserepektől a hagyományos kolostorcserepekig, melyek még a legigényesebb és -fantáziadúsabb épületek és tetőszerkezetek tervezői kihívásainak is eleget tesznek. A tetőcserepek szerteágazó színvilága tükrözi a mediterrán kultúra sokoldalúságát, az antik vöröstől a barna és sárgás tónusokig, a feketével bezárólag szinte minden megtalálható a palettán.A dupla kolostorfedés igazán a relatív lapos tetők esetében érvényesül eredeti szépségében. A guttavent kolostor­fedési rendszer alkalmazásával már akár 16 fokos dőlésszögtől is tervezhető a tető, mivel a rendszerben alátétlemezként szolgáló bitumenes lemez ettől a hajlásszögtől már biztosítja a vízzárást. Mint minden tetőfedő anyag esetében, így a mediterrán tetőcserepekkel fedett tetőknél is kulcsfontosságú szerepet játszik a szellőzés. Ha a cserepek a bitumenes lemezekre kerülnek fel, a rendszer többi kiegészítő szellőzőelemei beépítésével nem adódhatnak gondok. A termék "3 punti" elnevezése tulajdonképpen a 3 ponton való érintkezésre utal - mivel a kolostorcserép 3 ponton érintkezik a lemezzel. Ezen pontok között légrés van, ami biztosítja a folyamatos légáramlást.

A lemezek alá nem kell telibe deszkázni, ezáltal lényegesen olcsóbb lesz a tetőszerkezet. De nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az egyébként igen bonyolult és időigényes kolostorfedés ezáltal gyorsabbá és egyszerűbbé válik, mivel a hullámkiosztás eleve meghatározza a cserepek helyét.

A helyesen beépített agyagcserepek ellenállnak a nagyobb hőingadozású kontinentális éghajlati viszonyoknak is; Magyarországon az Építésügyi és Minőségellenőrözési Intézet ötvenszeres fagyállósági tesztnek alávetve engedélyezte a forgalomba hozatalát. Fagyállóságát Európában több minőségvizsgáló intézet is bevizsgálta.Exportálja és forgalmazza a Mediterrán stúdió KFT Dunakeszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése